Eigen wijze

Bij Vanilia is de wijze waarop de collecties tot stand komen minstens zo belangrijk als de collecties zelf. De ontwikkeling hiervan vindt van A - Z plaats op ons hoofdkantoor en de collecties worden geproduceerd in ons eigen atelier in Turkije. Dat heeft meerdere voordelen, maar bovenal kunnen we altijd de kwaliteit waarborgen én zijn we er van verzekerd dat de arbeidsomstandigheden goed zijn. Onze maandelijkse collecties hebben gelimiteerde oplages, zijn gemaakt van met zorg uitgekozen stoffen, en zijn zo ontworpen en ontwikkeld dat ze langer dan één seizoen mee gaan.

De Adelaar

Onder het glazen dak van ons hoofdkantoor De Adelaar (Rijksmonument en voormalige zeepziederij) worden de collecties ontworpen, stoffen ingekocht en uitvoerig getest in het lab, patronen gemaakt, de collecties doorgepast en gefotografeerd. En de lunch? Die komt voor een deel uit de moestuin die op het dak staat. Een kijkje #behindthescenes? Volg @vanilia_boutique op Instagram, check hier.

 

Hoofdkantoor de Adelaar
 

Atelier Turkije

Produceren in een eigen fabriek is erg uitzonderlijk in de modewereld, het is dan ook iets waar wij trots op zijn. Al ruim 20 jaar staat ons atelier in Cappadocië, Turkije (deze plaats staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO). Wij noemen onze fabriek trouwens niet voor niets een atelier, dat doet namelijk meer recht aan de vakmensen die daar met veel liefde en grote zorg werken aan de Vanilia collecties. Deze mensen werken onder goede omstandigheden, iets wat voor Vanilia altijd vanzelfsprekend is geweest, maar wat in de textielindustrie helaas verre van de norm is. Wij hanteren de Code of Labour Practices (CoLP; zie hier) zoals opgesteld door Fair Wear Foundation (FWF). Natuurlijk in ons eigen atelier, maar ook communiceren we deze CoLP duidelijk naar overige producenten waar we mee werken. Eind 2014 deed FWF een uitgebreide audit in ons atelier, met uitstekend resultaat. De Brand Performance Check gemaakt door FWF vind je hier. Een kleine rondleiding in ons atelier? Check hier!


 

Atelier in Turkije
 

Boutiques

Onze boutiques zijn, op één na, allemaal gevestigd in monumentale panden. Geen boutique is hetzelfde, de één met een bijzondere gevel, de ander met een klein binnentuintje, maar allemaal met een eigen gezicht en verhaal. Hier vind je een overzicht van de 19 boutiques en openingstijden.


 

 Boutique Haarlem


 

Groen doen

De laatste jaren hebben we een aantal grote stappen gezet op het gebied van milieu. Verzamelden we vroeger de stoffen die we inkochten in Nederland en reisden deze later naar Turkije, nu hebben we een distributiecentrum veel dichter bij ons atelier, in Italië. Op jaarbasis scheelt dit tot wel 100.000 kilometer aan transport. Verder zijn we continu bezig met het opzetten van circulaire trajecten: van reststoffen worden transportzakken gemaakt, in plaats van het gebruik van plastic tassen. LED-verlichting, duurzame houtsoorten en hergebruikte interieurobjecten zijn een belangrijk onderdeel van onze boutiques. Rondom de Adelaar en op het dak hebben we een moestuin aangelegd om deels zelfvoorzienend te kunnen zijn in onze dagelijkse lunch.

 

Kas op het hoofdkantoorCertified Carbon Neutral Company

Voor alle door UPS bezorgde online bestellingen leveren wij via CarbonNeutral een bijdrage aan CO2-neutrale projecten. CarbonNeutral is een wereldleider in het opzetten van projecten rondom CO2-reductie en werkt samen met meer dan 350 bedrijven in 30 verschillende landen. Daarnaast werken we samen met afvalbedrijf Sita, dat gespecialiseerd is in CO2-neutrale afvalverwerking en eigen installaties heeft voor het genereren van energie uit afval, destillatie van gevaarlijke stoffen en waterzuivering.Moestuin op het dak van de Adelaar